maandag 3 januari 2011

Chantal Janzen toch niet uit de kleren voor kunstproject Ronald Schmets

Tv-presentatrice en musicalster Chantal Janzen gaat toch niet uit de kleren voor het kunstproject Femina Sancta.

Bij nader inzien "vindt ze naakt poseren op dit moment niet opportuun'', liet DEGALERIE in Den Haag later weten.

Ook had ze door extreem drukke werkzaamheden geen tijd kunnen vinden om bloot te poseren voor de camera van Ronald Schmets. Aanvankelijk zou Chantal Janzen wel meewerken aan het project.

Andere showbizzsterren zoals Yolanthe Cabau van Kasbergen, Ellemieke Vermolen, Sacha de Boer en Victoria Koblenko zijn wel uit de kleren gegaan voor Ronald Schmets, wiens foto's te zien waren in de Haagse galerie.

Op de foto's van de kunstenaar staat de verbeelding van de 'heilige vrouw' centraal. Hij bewerkte de bloot afdrukken van vrouwelijke beroemdheden tot enigszins religieuze beelden die de verering van de vrouw moeten weergeven.

De bekende sexy modellen zijn weliswaar naakt gefotografeerd, maar niet naakt geportretteerd.

Kunstenaar Ronald Schmets kreeg veel vrouwelijke sterren uit de kleren voor zijn kunstprojecten, behalve Chantal Janzen.

Wat heeft ú wat de Playboyredactie niet heeft? Zelfs de inkeurige anchorwoman van het NOS 8-uur journaal Sacha de Boer heeft volledig in haar nakie geposeerd.

‘Ik ben ongevaarlijk. Het naakt is een poging om hun kwetsbaarheid vorm te geven. Ik ben katholiek opgevoed en spaar Mariabeeldjes. Voor mij verbeeldt de naakte vrouw de minnares, de moeder en de maagd.’

Dat is weinig seksueel.

‘Als je intenties oprecht zijn, dan doen ze mee. In een eerdere bloot foto-shoots had ik al gewerkt met Wendy van Dijk, Georgina Verbaan en Sacha de Boer. Op basis van een naaktfoto maak ik een kunstwerk.’

Die foto’s worden vernietigd?

‘Je hoeft niet bang te zijn dat ik er iets mee doe. Ik heb ook totaal geen aandrang als ik de naakte dames zie. Joh, ik val nog eerder in zwijm voor een meisje dat ik toevallig ontmoet bij de Albert Heijn.’

Behalve Chantal Janzen dan, nog wel afkomstig uit het Mariabeeldenrijke Zuid-Limburg.

‘Ja, maar ik ga niet doordrammen of zeuren. Ze moet zelf wél haar borsten willen laten zien.’

Zeven jaar geleden baarde Ronald Schmets ook al opzien met zin serie ‘Nieuwe Iconen’ met ondermeer Katja Schuurman en Wendy van Dijk, die internationaal veel bijval oogstte. Ook hierin stond de spirituele kant van de vrouwelijkheid centraal. ‘Femina Sancta’ is dan ook een logisch vervolg, met dat verschil dat de kunstenaar zich nu nog verder verdiept in de krachtige uitstraling van de oermoeder, de oerdochter en de oergodin. Dat de modellen niet alleen topless maar meestal volledig naakt zijn afgebeeld, is dan ook voornamelijk bedoeld om de kwetsbaarheid, die met die kracht gepaard gaat, te benadrukken.

De kunstwerken zijn grote compilaties, opgebouwd uit soms meer dan twintig opnamen. Al het werk is op groot formaat, op high gloss metallic papier afgedrukt, en vervolgens ingegoten in kunsthars. Daardoor ontstaat een schijnbaar lichtgevend resultaat. Ronald Schmets zet met ‘Femina Sancta’ opnieuw een krachtig statement neer: dat de verering van de vrouw tijd- en eindeloos is, en dat de droom soms zeer dichtbij de werkelijkheid staat.
“De kunstenaar maakte de volledige naaktfoto’s, de bekende Nederlandse modellen moesten niet alleen hun borsten tonen, maar gingen all the way, en bewerkte die tot enigszins religieuze beelden die de verering van de vrouw moeten weergeven. De bekende modellen zijn dus weliswaar naakt gefotografeerd, maar niet naakt geportretteerd. De foto’s zijn niet als geil, erotisch of opwindend bedoeld”, aldus Wouter Dooijeweerd van de galerie.

Yolanthe Cabau van Kasbergen, Chantal Janzen en Victoria Koblenko zijn enkele bekende Nederlanders die uit de kleren zouden zijn gegaan voor het kunstproject Femina Sancta.

Kunstenaar Ronald Schmets maakte de glamour foto's en bewerkte die tot enigszins religieuze beelden die de verering van de vrouw moeten weergeven. "Ik vond de naaktfoto's van Ronald Schmets en zijn bewerkingen zo mooi dat ik eraan heb meegewerkt, het zijn geen seks foto's, he" aldus Yolanthe Cabau van Kasbergen. DEGALERIE in Den Haag toonde de foto-expositie waarin de verbeelding van de 'heilige vrouw' centraal staat.

Yolanthe Cabau van Kasbergen liet verder nog in een reactie weten: "Na het maken zijn de naaktfoto's direct vernietigd. Ik wil namelijk niet zelf naakt in een blad ofzo staan, dus mijn manager was hier heel strikt op."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten