woensdag 6 januari 2010

Mies Bouwman en Chantal Janzen zijn kijkcijferkanonnen met Mies 80!


Ruim 2,3 miljoen mensen stemden af op het programma Mies 80!, gepresenteerd door Chantal Janzen.

In het televisieprogramma, een eerbetoon aan Mies, was te zien hoe de 'koningin van de televisie' in de stadsschouwburg in Hoorn in het zonnetje werd gezet door Chantal Janzen,vrienden en collega's. Mies 80! stond door de goede kijkcijfers op de eerste plaats in de top 25 van best bekeken programma's, meldt Stichting Kijkonderzoek.

Rik Felderhof's Villa Felderhof werd door het 20uur Journaal van de tweede plek gehouden, op het interviewprogramma stemden ruim 1,7 miljoen mensen af. Jeroen Pauw wist met Vijf jaar later een plekje in de top 10 te bemachtigen. Naar de uitzending met Joop van den Ende keken bijna 1,2 miljoen mensen.

Take it or Leave it, het 'alternatieve jaaroverzicht' van de AVRO met presentator Ruben Nicolai, is te vinden op de 23ste plek in de top 25. 595.000 mensen konden zien welke onderwerpen van 2009 mee mogen naar het nieuwe jaar.

Mies Bouwman, de koningin van de Nederlandse televisie die met Oudjaar tachtig werd, kreeg eind 2009 in het programma Mies 80! van presentatrice Chantal Janzen een Gouden Televizier Oeuvre Ring uitgereikt. De eerste, en voorlopig ook de laatste!

De Gouden Televizier Oeuvre Ring is een bijzondere Ring. Want de prijs is nog nooit uitgereikt en zal ook maar zelden worden toegekend. En dan alléén maar aan mensen die tijdens een omvangrijke carrière van onschatbare waarde voor de Nederlandse televisie zijn geweest.

Mies Bouwman
Het is dus niet meer dan logisch dat de eerste Oeuvre Ring voor Mies Bouwman is. Want als Mies op tv was, dan was het stil op straat.

Mies was en is de 'koningin van de Nederlandse tv', al is ze zelf veel te bescheiden voor die eretitel. Nog altijd reageert ze daarop met het snedige: "Er is maar een koningin, en dat ben ik niet."

Affaire
Mies debuteerde in 1951 bij de KRO, toen het aantal tv's in Nederland nog in de honderden liep. In de decennia daarna gaf ze vorm aan het nieuwe medium en bracht tv naar grote publiek.

Bij de KRO moest ze al snel vertrekken, toen het gerucht ging dat ze een relatie had met een getrouwde cameraman. Zo ging dat in die tijd. Maar het was de moeite waard, want met Leen Timp is ze nog altijd gelukkig getrouwd.

Doorbraak
De grote doorbraak volgde in 1962 bij de AVRO. Open het dorp was de eerste marathonuitzending van de eerste grote liefdadigheidsactie op tv. In een etmaal zamelde Mies geld in voor Het dorp, een nieuwbouwwijk in Arnhem, speciaal voor gehandicapten.

Ze haalde voor die tijd een gigantische bedrag op, maar liefst twaalf miljoen gulden. Met tranen besloot ze de uitputtende uitzending: "Nou, nog één zinnetje dan: lieve mensen ik wil u bedanken voor de fijnste dag en nacht in mijn leven."
Het werd in een klap en voor altijd duidelijk. Mies houdt van tv maken, van haar gasten en al helemaal van haar publiek. Omgekeerd verklaarde Nederland op die 27 november 1962 ook de liefde aan Mies.

Satire
Het dorp is gebouwd en staat er nog steeds. Mies kreeg de status van een heilige, maar juist daardoor raakte ze even later in de problemen. Want toen ze voor de VARA het satirische programma Zo is het toevallig ook nog ééns een keer maakte, pikte een deel van haar publiek dat niet. Want o jee, het gezag werd op de hak genomen, er werd om religie gelachen en zelfs het koningshuis kreeg grappen om de oren. Dat kon niet. Schandaal!

Politiebescherming
De publiekslieveling werd verguisd door pers & publiek. Vervelend. Erger was dat een deel van dat kwade publiek ook echt actie ondernam. De dreigbrieven stroomden binnen, de kinderen hadden politiebescherming nodig. Toen Zo is het toevallig ook nog ééns een keer even later de Gouden Televizier-Ring won, was Mies al gestopt. Omdat ze haar gezin vanaf het begin altijd belangrijker vond dan televisie.

Licht uit, spot aan
Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Natuurlijk keerde Mies na een korte pauze weer terug naar tv. In Mies en scène (1965) had ze de grootste gasten op bezoek, in Telebingo (1979) gaf ze de eerste auto op tv weg (aan een overenthousiaste 'Sjors met de kerstboom'), en haar gevleugelde uitspraken "Dag lieve mensen" en "Licht uit, spot aan" zijn nu nog legendarisch.

Tips
Als ze even niet op tv te zien was, had ze toch invloed. Mies schreef gevraagd en ongevraagd talloze briefjes met goede raad. Over die briefjes wordt nu nog gesproken. En vele presentatrices, van Linda de Mol tot Chantal Janzen, gingen in de loop van de jaren bij haar op de koffie. Hopend op die ene gouden tip.

Oeuvre Ring
In het programma Mies 80! kreeg de koningin van de Nederlandse televisie de Gouden Televizier Oeuvre Ring. Stralend, bijna 80 jaar jong, nam Mies op het podium de microfoon van Joop van den Ende over. Alsof ze een dag eerder nog voor de camera's stond.

Blij reageerde ze: "O! En Leen heeft er ook een! Nu hebben alle kinderen er een!" Want ze hebben samen vier kinderen. Met Gouden Ringen voor Een van de acht (1972), In de hoofdrol (1987) en Zo is het toevallig ook nog ééns een keer (echtgenoot Leen bleef ook na het vertrek van Mies regisseur) zal geen van de kinderen zonder een Gouden Televizier Ring achterblijven.

Zenuwen
In Mies 80! gaf Mies toe dat ze niet geslapen had van de zenuwen. En toen richtte ze zich rechtstreeks tot het publiek thuis, met liefde in haar stem: "Ik had jullie altijd in het achterhoofd als we een programma aan het maken waren. Daarvoor is televisie gemaakt." Om er speciaal voor de aanwezige tv-makers aan toe te voegen: "Het gaat niet om het geld of de beroemdheid, maar om het plezier waarmee je een programma maakt." Chantal Janzen stond erbij en zag dat het goed was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten