zaterdag 26 februari 2011

Brigitte Heitzer waardige vervanging Chantal Janzen in musical Petticoat

Brigitte Heitzer waardige vervanging Chantal Janzen in musical Petticoat, Brigitte Heitzer nu ook ‘Chantal Janzen’ in Petticoat, Première uitstekend, maar haar Gronings?

Als alternate in een musical vervang je, zoals dat dan heet, een rol. Maar in Petticoat gaat het een stap verder. Deze nieuw geschreven Nederlandse productie van Van den Ende werd namelijk speciaal voor Chantal Janzen geschreven.
 
In augustus ging het jaren vijftigverhaal in galapremière in koninklijk theater Carré in Amsterdam en dat ontroerde Chantal Janzen tot een paar mooie tranen toe.
 
Het blonde multitalent is echter druk bezet en na maanden van spelen is daar haar vervangster voor de dagen dat Janzen er niet is, Brigitte Heitzer. De Limburgse heeft niet alleen de zware taak een rol te vervangen, ze vervangt Chantal Janzen.

Gezien de recensies van een paar maanden geleden is dat geen eenvoudige klus. Heitzer won echter de tv-verkiezing van Evita en speelde vervolgens nog een hoofdrol in Love Me Tender. Ze is dus niet de eerste de beste en laat dat vanaf het eerste moment zien, nu Petticoat teruggekeerd is in Carré.
 
Als Patricia Jagersma, die het communistische Oost-Groningen ontvlucht in de hoop zangeres Pattie Hunt te kunnen worden in Amsterdam, lijkt Heitzer als twee druppels water op collega Chantal Janzen. Waarschijnlijk niet vanaf de eerste rij, maar je hebt niet het idee naar een alternate te kijken.
 
Dat is een compliment, want deze hoofdrol is een van de zwaarst denkbare: bijna drie uur continu op de bühne. Als er al een minpunt gevonden kan worden, dan moet deze komen van collega Merike Woning die in de provincie Groningen op de aarde is gezet en als taaldeskundige mag gelden.
 
Heitzer slikt de ‘en’ niet goed in en klinkt bij een hoge spreektoon als Tineke Schouten. Is dat een probleem? Niet voor het gemiddelde theaterpubliek in het land. Metro schreef eerder al dat het dialect goed gelukt is, omdat het maniertje dat is bedacht ook in Breda en Apeldoorn te volgen is.
 
En als je tijdens het tweede bedrijf opeens bedenkt ‘oh ja, we zitten vanvond niet naar Chantal Janzen te kijken’, dan is de conclusie dat Brigitte Heitzer een waardig vervangster is. De alternatepremière ging haar, voor het oog, moeiteloos af.

1 opmerking:

  1. Maar wie speelt er in Groningen a.s. vrijdag, 4 maart? Chantal wel of niet?

    BeantwoordenVerwijderen